10 regionalnych dań kubańskich wartych spróbowania

10 regionalnych dań kubańskich

Typowe jedzenie kubańskie jest mieszanką wpływów rdzennych kultur afrykańskich, arabskich, chińskich, portugalskich i hiszpańskich. Na przestrzeni wieków wprowadziły one wiele składników oraz sposobów ich przygotowania. Kubańczycy używają mięsa, świeżych warzyw i owoców, które są podstawowymi składnikami kubańskich dań regionalnych. Pomimo braku wielu składników, jedzenie kubańskie jest pyszne w swojej prostocie oraz naturalne. W tym artykule podpowiadamy, gdzie i co zjeść na Kubie oraz jakie są najpopularniejsze dania kubańskie.

Co zjeść na Kubie? – 10 regionalnych dań kubańskich.​

Jeżeli jedziesz na wycieczkę na Kubę i zadajesz sobie pytanie co powinno znaleźć się na Twoim talerzu to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Jesteśmy bombardowani przez media oraz biura podróży informacjami, że na Kubie brakuje jedzenia – to oczywiście mit! Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać pysznej, kubańskiej kuchni, a zapewniamy Was, że pokochacie kubańskie jedzenie – tak jak i my! Poniżej wymieniamy 10 regionalnych dań kuchni kubańskiej, których trzeba spróbować będąc na Kubie:

1.Ropa vieja ( tłm. stare ubranie ) – wolno i długo gotowana wołowina lub wieprzowina zalana sosem pomidorowym. Najczęściej podawana z ryżem z fasolą oraz surówką.

2.Kubańska czarna fasola (moro & congris) – czarna fasola podawana jest z białym ryżem. Niektórzy Kubańczycy jedzą ryż z fasolą osobno, inni mieszają go. W restauracji można zamówić na dwa sposoby. Podczas składania zamówienia kelnerka zapyta o Wasze preferencje.

3.Picadillo – kolejne popularne kubańskie jedzenie. Zawiera wiele hiszpańskich produktów, wołowinę, wieprzowinę, szynkę, cebulę, paprykę, czosnek, pomidory, rodzynki, oliwki, kapary, kminek, liście laurowe i inne składniki. Podaje się go z białym ryżem i smażonymi dojrzałymi bananami. Picadillo jest regionalnym kubańskim daniem, szczególnie popularnym w domach u miejscowych.

4.Camarones – krewetki, te na Kubie są wyjątkowe smaczne i świeże. Popularną przystawką jest coctel de los camarones ( sałatka z krewetek). W wielu państwowych barach zamówimy krewetki w naprawdę niskiej cenie.

5.Tamal – tamal to ciasto zrobione z zmielonej kukurydzy podawane w liściu z kolby kukurydzy. Tamal oprócz mielonej kukurydzy zawiera wieprzowinę, cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Każda kubańska kucharka wrzuca do tamala co ma pod ręką, dlatego to kubańskie danie smakuje inaczej w domach oraz restauracjach.

6.Smażone banany – typ bananów macho (hiszp. platano macho). Robi się z nich tostones oraz chicharritas, a gdy są bardzo dojrzałe wykorzystuje się je przy produkcji platano frito ( słodkich bananów ).

7.Tostones – smażone banany, które następnie są rozgniatane. Jest to wytrawne danie, które jeść można jako przekąskę, tak jak chipsy czy frytki. Kubańczycy podobnie jak z chicharritas dodają tostones do dania głównego jako przekąskę.

8.Chicharritas – talarki z bananów smażone na głębokim tłuszczu. Kubańczycy często zamawiają chicharritas  i mieszają je z ryżem i fasolą.

9.Guayaba – bardzo popularny, słodki owoc na Kubie. Najczęściej podawany do śniadań kub obiadokolacji w formie wyciskanego soku. Guayaba ma specyficzny smak, który bardzo ciężko opisać. Będąc na Kubie koniecznie spróbujcie tego regionalnego owocu!

10. Bistec de cerdo ( kotlet z wieprzowiny ) – mało zaskakująca propozycja, dlatego znalazła się na miejscu 10! Taki nasz „schabowy bez panierki”. Warto wiedzieć co oznacza bistec de cerdo, ponieważ na pewno znajdziecie to kubańskie danie w każdej restauracji.

kubańskie regionalne dania

Gdzie jeść na Kubie?

Gdzie dobrze zjeść na Kubie? Podczas organizowanych przez nas wycieczek na Kubę jedliśmy w wielu państwowych lokalach, paladarach oraz restauracjach prywatnych. Ciężko wybrać jedno czy dwa ulubione miejsca, ale naszym zdaniem należy się kierować ilością osób w restauracjach, a nie koniecznie ceną. W wielu państwowych lokalach skosztujemy, pyszną kubańską kuchnię za niewielkie pieniądze. Koszt głównego dania to około 300 – 400 CUP. Jeżeli udamy się do lokali prywatnych koszt kubańskich dań będzie zdecydowanie wyższy – zapłacimy około 800-1000 CUP. Gdzie najlepiej zjeść na Kubie?

  • Lokale państwowe: polecamy zjeść w hotelu Inglaterra w Hawanie. Zamówicie pyszny lunch za niewielkie pieniądze oraz napijecie się schłodzonego mohito. Restauracja znajduje się na czwartym piętrze i zapewnia klientom niezapominane widoki na Malecon oraz Kapitol.
  • Lokale prywatne – naszym zdecydowanym ulubieńcem w Hawanie jest restauracja „kilometro zero”, znajdująca się na przeciwko Kapitolu. W restauracji zjemy regionalne, kubańskie dania w przystępnych cenach.
  • Casas particulares – najlepsza opcja. Poznacie kubańską kuchnię „od kuchni” w domach u miejscowych. Skosztujecie typowych kubańskich dań, które są przygotowane od serca przez gospodynie. A co najważniejsze przyczynicie się do wsparcia ekonomicznego kubańskich kobiet. Uczestnicy wyjazdów z biurem podróży MyKuba najczęściej jedzą obiadokolacje w casas particulares.
kuchnia kubańska

Jaka jest kubańska kuchnia?

Kiedy po raz pierwszy jechałam na Kubę znajomi mówili: będziesz chodziła głodna, kubańska kuchnia jest mdła i niesmaczna. Na miejscu okazało się jednak, że ogromne ilości polskiego jedzenia, które zastraszona zabrałam ze sobą z Polski, były zupełnie niepotrzebne. Kubańska kuchnia jest świeża, naturalna i wbrew krążącej opinii w internecie wcale nie jest mdła! Aby poznać kubańską kuchnię „od kuchni” najlepiej stołować się u Kubańczyków. Zaczęłam doceniać kubańskie jedzenie  gdy moja teściowa – Kubanka przygotowała typowe kubańskie dania w domu. Tak jest najsmaczniej i do tego od serca!

Kuchnia kubańska

Czy kubańskie jedzenie jest zdrowe?

I tak i nie :). Kubańskie jedzenie oraz składniki z których przygotowywane są kubańskie dania są zdrowe i świeże. Niestety sam sposób przygotowania posiłków już nie do końca. Kubańczycy jedzą bardzo dużo smażonych potraw (chicharritas, smażone banany, tostones, bistec de cerdo). Wszystkie wymienione kubańskie dania są przygotowywane w głębokim tłuszczu. W wielu domach olej używany jest kilkakrotnie ze względu na wysoką cenę oraz jego braki. Kubańczycy mogą wykupić (na kartki) jedną butelkę oleju co dwa miesiące.  Typowym posiłkiem w kubańskim domu jest ryż z fasolą, sałatka z kapusty pekińskiej oraz pomidorów oraz kawałek smażonego mięsa. Ryb i krewetek Kubańczycy nie jedzą wcale lub jedzą bardzo rzadko. Dla turystów odwiedzających Kubę mamy dobrą wiadomość! – zjeść możecie wszystko i wszędzie tylko trzeba wiedzieć gdzie zjeść na Kubie.

Owoce i warzywa na Kubie

Kubańskie owoce są przepyszne, świeże oraz nie zawierają chemii. Koszt owoców i warzyw jest zbliżony do cen europejskich. Wydawać by się mogło, że tropikalny kraj powinien obfitować w ogromne ilość świeżych owoców i warzyw w niskich cenach, ale niestety Kuba rządzi się swoimi prawami. Ponadto, na Kubie owoce je się sezonowo, co to oznacza? Awokado zjemy głównie w lato, a mango w okresie zimowym. Sezonowość owoców jest związana z brakiem importu towarów na Kubę oraz występowaniem pory deszczowej oraz suchej. Najpopularniejsze owoce, których trzeba spróbować będąc na Kubie:

  • guayaba ( słodko – kwaśny owoc, z którego przygotowywane są soki, podawane najczęściej do śniadań)
  • mamey
  • ananas
  • pomarańcza
  • mango
  • fruta bomba „papaja” ( słodki owoc, z którego dostaniemy pyszny sok do śniadania)
  • chirmoya ( kubański owoc, przypominający swoim kształtem serce)
  • carambola ( owoc-gwiazdka, dla mnie nie ma szczególnie dobrego smaku, ale warto spróbować będąc na Kubie)

Kubańskie warzywa to głównie ziemniak w jego różnych odmianach. Nie znajdziemy tutaj za wiele warzyw, których nie ma w Polsce. Na szczególną uwagę zasługuje awokado, które jest wyjątkowo smaczne na Kubie. Najpopularniejsze egzotyczne warzywa, których trzeba spróbować będąc na Kubie:

  • awokado
  • yuka ( brązowy korzeń, który gotujemy i smażymy, najczęściej podawane do dań głównych)
  • boniato
  • malanga
guayaba- kubański owoc

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.