Każde miejsce na świecie wyróżnia się charakterystyczną dla siebie kuchnią, czyli potrawami i napojami wykonywanymi z produktów, które są w danej lokalizacji szczególnie popularne czy łatwo dostępne. Wiele osób z pewnością kojarzy drinki jako jeden ze specjałów na Kubie. Cieszą się one popularnością także w innych krajach. Kubańskie drinki składają się z lokalnych produktów, w tym egzotycznych owoców i wyciskanych z nich soków. Dowiedz się więcej na ich temat.
Spis treści
Z jakich produktów spożywczych słynie Kuba?
Karaibska kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Spożywa się tam sporo wieprzowiny, czarnej fasoli, ryżu, ryb, specjalnych, mączystych bananów czy orzechów kokosowych. Łączy ona w sobie tradycje kreolskie, afrykańskie, europejskie i indiańskie. To z tej mieszanki powstają typowe podawane tam potrawy. Oprócz tego jednym z ważniejszych produktów, jakie powstają na Kubie, jest oczywiście rum. Wytwarza się go z trzciny cukrowej albo pochodzącej z niej melasy. To bardzo popularny składnik kubańskich drinków. Obecnie istnieje wiele jego odmian, jak biała, czarna, złota czy marynarska.
Z czego przygotowuje się drinki kubańskie?
Produkowany lokalnie rum obecnie można znaleźć w sklepach na całym świecie. Dzięki temu na popularności zyskały też drinki kubańskie, których spróbować można w różnych zakątkach świata. Niezbędne są w nich też różnorodne dodatki, jakie uzupełniają każdy koktajl serwowany przez barmanów w lokalach. To przede wszystkim rozmaite owoce tropikalne, na przykład limonki, mango czy papaje, a także mięta i świeże mleczko kokosowe, pozyskiwane wprost z orzechów. Dodaje się także do nich cukier (zwykle trzcinowy), wodę czy miód. W ten sposób powstają kolorowe koktajle, które z czasem stały się jednym z symboli tego kraju.
Przepisy na najpopularniejsze na Kubie drinki
Kolorowe, owocowe koktajle to napoje, które na Karaibach można spotkać w wielu miejscach. Istnieje na nie wiele przepisów, z których chętnie korzystają także barmani w innych krajach. Oto kilka przykładów najbardziej znanych drinków kubańskich:
- Cuba Libre – tej propozycji chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To najprawdopodobniej najczęściej wykorzystywana receptura kubańska. Powstała ona jeszcze w XIX wieku, kiedy to Kuba była wciąż hiszpańską kolonią. Po jej zlikwidowaniu mieszkańcy świętowali swoją wolność, do czego nawiązuje nazwa koktajlu. Znajdują się w nim takie składniki jak rum, sok z limonki oraz cola, zwykle dodaje się też kostki lodu.
- Mojito – kolejny słynny przepis pochodzący z Karaibów. W tym przypadku wystarczą zaledwie cztery produkty, czyli rum, mięta, sok z limonki i cukier. To właściwie klasyczny już koktajl, znany na całym świecie.
- Piña Colada – to drink kubański dla osób, które poszukują słodkich akcentów. W przepisie znajdują się bowiem takie składniki jak rum, mleko kokosowe oraz sok z ananasa. Wszystko to nadaje mu kremową konsystencję.
- Daiquiri – ten koktajl jest pozornie bardzo prosty, ale jego przygotowanie wymaga wprawy. By go uzyskać, potrzebne jest połączenie soku z limonki, rumu oraz cukru.
Wycieczka na Kubę z biurem podróży
Kuchnia kubańska bezsprzecznie zasługuje na uwagę, a kolorowe koktajle, na bazie rumu i egzotycznych owoców, to jej ważny element. Na wyspę warto jednak przybyć przede wszystkim w celu odkrywania niezwykłej, lokalnej kultury, podziwiania krajobrazów i dla kąpieli w ciepłym morzu. Jeśli nie masz wystarczającego doświadczenia, by samodzielnie zaplanować taką wyprawę, skorzystaj z usług profesjonalnego organizatora wyjazdów na Kubę, czyli naszego biura podróży.