Kuba jest uznawana za ojczyznę rumu. Ten szlachetny trunek rozsławił wyspę na cały świat. Kubańczycy leją go do szklanek strumieniami jako czysty alkohol lub podstawowy składnik drinków. Dowiedz się więcej o kulturze picia rumu i innych drinków na Kubie.
Spis treści
Krótka historia rumu
Rum to tradycyjny alkohol na Kubie. Trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek imprezę na wyspie bez tego narodowego trunku. Historycy do dziś spierają się, skąd pochodzi jego nazwa. Wiadomo jednak na pewno, że trzcinę cukrową, będącą bazą alkoholu, przywiózł na Karaiby Krzysztof Kolumb.
Produkcja rumu rozpoczęła się na Kubie w XIX wieku, choć wiadomo, że już wcześniej znano tam trunek produkowany z melasy. Obecnie najsilniejszą marką „rumową” na Kubie i jednocześnie największym producentem państwowym jest Havana Club.
Rum – trunek, który rozsławił Kubę
Kubański rum jest wytwarzany na bazie soku z trzciny cukrowej – gurapo albo melasy. Proces produkcji składa się z 3 etapów: fermentacji, destylacji oraz dojrzewania, przy czym ostatnia faza wydaje się najważniejsza – to dojrzewanie wpływa bowiem na smak i kolor alkoholu. Tuż po procesie destylacji rum jest przezroczysty i zdobywa swą barwę (od złocistej po ciemnobrązową) dopiero podczas leżakowania w dębowych beczkach. Niekiedy jego smak dopełnia się karmelem albo innymi dodatkami.
Wyróżnia się 3 podstawowe rodzaje rumu: biały (zwykle 3- albo 5-letni), złoty (o barwie od jasnego złota do bursztynu) i ciemny (w kolorze ciemnego bursztynu lub mahoniu), który dojrzewa od 7 do 10 lat. Niektóre odmiany leżakują ponad dekadę. Po tak długim czasie rum na Kubie zaczyna przypominać smakiem koniak, dlatego też tylko niektóre marki zatrudniają specjalistów, którzy potrafią temu zapobiec.
Do najpopularniejszych rumów, które warto skosztować, należą m.in. kubański rum Havana Club, Havana Club 7 anos, Santiago de Cuba, Ron Mulata i Ron Cubay.
Kubański alkohol – pij nie tylko dla smaku
Istnieją badania, według których spożywanie umiarkowanych ilości rumu może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Niewielkie ilości tego trunku mogą pomóc w łagodzeniu zapalenia stawów, zmniejszeniu ryzyka zawału dzięki zwiększeniu tzw. dobrego cholesterolu, a także zwiększeniu odporności. Ponadto kubański alkohol może pomóc w redukcji stresu i zwalczaniu bakterii, co wpływa na jego korzystne działanie przy leczeniu przeziębienia.
Kubańskie drinki na bazie rumu
Rum na Kubie jest powszechnie spożywany w każdej postaci, również jako baza drinków i koktajli. A tych jest w tym pięknym kraju dużo. Ciemny rum pija się zazwyczaj jedynie z lodem, natomiast kubańskie drinki przygotowuje się głównie na bazie złotego i białego rumu.
Najsłynniejszym kubańskim drinkiem jest Cuba libre. To klasyk powstały w 1900 roku. Łączy w sobie colę i rum, opcjonalnie z dodatkiem limonki. Cubata to drink identyczny, jak Cuba libre, ale podawany z ciemnym rumem. Drink Guarapo (znany też jako „kubańska viagra”) to połączenie soku z trzciny cukrowej, rumu i soku ananasowego. Pina colada to mieszanka jasnego rumu, soku ananasowego i mleka kokosowego. Daiquiri to z kolei drink rozsławiony przez Ernesta Hemingway’a. Jest przygotowywany na bazie białego rumu, soku z cytryny bądź limonki, syropu cukrowego i lodu.
Orzeźwiające mojito to kolejny słynny, tradycyjny alkohol na Kubie. Składa się z 40 ml białego rumu, 20 ml syropu cukrowego, 2 ćwiartek limonki, 40 ml wody gazowanej, 6 liści mięty i kruszonego lodu. Przebywając na Kubie, skosztuj też Coco Loco – to rum pity ze świeżo otwartego kokosa. Pysznie smakuje też Saoco – drink podawany w kokosie, będący połączeniem rumu, wody gazowanej, soku cytrynowego i wody kokosowej.
Pingback: Co przywieźć z Kuby? | MyKuba