Kuchnia kubańska przez lata była pod silnym wpływem rdzennych kultur afrykańskich, arabskich, chińskich, portugalskich i hiszpańskich. Z tego powodu, kubańskie potrawy często zawierają świeże warzywa i owoce, a także mięso. I choć niektóre składniki mogą być trudne do zdobycia na Kubie, to jednak dzięki swojej prostocie tamtejsze potrawy są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. W tym artykule przedstawimy Ci kilka naszych ulubionych kubańskich restauracji, podpowiemy, gdzie i co zjeść na Kubie oraz jakie są najpopularniejsze dania kubańskie.
Spis treści
Co zjeść na Kubie? – 10 regionalnych dań kubańskich.
Jeżeli jedziesz na wycieczkę na Kubę i zadajesz sobie pytanie co powinno znaleźć się na Twoim talerzu to koniecznie przeczytaj ten artykuł! Jesteśmy bombardowani przez media oraz biura podróży informacjami, że na Kubie brakuje jedzenia – to oczywiście mit! Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać pysznej, kubańskiej kuchni, a zapewniamy Was, że pokochacie kubańskie jedzenie – tak jak i my! Poniżej wymieniamy 10 regionalnych dań kuchni kubańskiej, których trzeba spróbować będąc na Kubie:
1.Ropa vieja – powoli gotowana wołowina lub wieprzowina w sosie pomidorowym. Najczęściej podawana z ryżem z fasolą oraz surówką.
2.Fasola – moro & congris – w restauracji można zamówić na dwa sposoby. Pierwszy: biały ryż jest połączony z czarną fasolą lub biały ryż oraz oddzielnie sos z czarnej fasoli, który służy do samodzielnego polania dania. W restauracji można zamówić na dwa sposoby. Podczas składania zamówienia kelnerka zapyta o Wasze preferencje.
3.Picadillo – kolejne popularne kubańskie jedzenie. Picadillo jest kubańskim daniem, szczególnie popularnym w domach u miejscowych.
4.Camarones – krewetki, te na Kubie są wyjątkowe smaczne i świeże. Przystawką, którą często zobaczycie w restauracjach to coctel de los camarones. W wielu państwowych barach zamówimy krewetki w naprawdę niskiej cenie.
5.Tamal – tamal to ciasto zrobione z zmielonej kukurydzy podawane w liściu z kolby kukurydzy. Każda kubańska kucharka wrzuca do tamala co ma pod ręką, dlatego to kubańskie danie smakuje inaczej w domach oraz restauracjach.
6.Smażone banany – typ bananów macho (hiszp. platano macho). Robi się z nich tostones oraz chicharritas, a gdy są bardzo dojrzałe wykorzystuje się je przy produkcji platano frito ( słodkich bananów ).
7.Tostones – smażone banany, które następnie są rozgniatane. Kubańczycy zajadają się tostones podobnie jak chicharritas. Dodają smażone banany do głównego dania.
8.Chicharritas – talarki z bananów smażone na głębokim tłuszczu. Chicharritas to popularne na Kubie danie, często podawane z ryżem i fasolą.
9.Guayaba – bardzo popularny, słodki owoc na Kubie. Podawany do śniadań lub kolacji w postaci wyciskanego soku. Jest orzeźwiającym i zdrowym napojem. Guayaba ma specyficzny smak, który bardzo ciężko opisać. Będąc na Kubie koniecznie spróbujcie tego regionalnego owocu!
10. Bistec de cerdo ( kotlet z wieprzowiny ) – mało zaskakująca propozycja, dlatego znalazła się na miejscu 10! Taki nasz “schabowy bez panierki”. Warto wiedzieć co oznacza bistec de cerdo, ponieważ na pewno znajdziecie to kubańskie danie w każdej restauracji.
Gdzie jeść na Kubie?
Gdzie dobrze zjeść na Kubie? Podczas organizowanych przez nas wycieczek na Kubę jedliśmy w wielu państwowych lokalach, paladarach oraz restauracjach prywatnych. Ciężko wybrać jedno czy dwa ulubione miejsca, ale naszym zdaniem należy się kierować ilością osób w restauracjach, a nie koniecznie ceną. W wielu państwowych lokalach skosztujemy, pyszną kubańską kuchnię za niewielkie pieniądze. Koszt głównego dania to około 300 – 400 CUP. Jeżeli udamy się do lokali prywatnych koszt kubańskich dań będzie zdecydowanie wyższy – zapłacimy około 800-1000 CUP. Gdzie najlepiej zjeść na Kubie?
- Lokale państwowe: polecamy zjeść w hotelu Inglaterra w Hawanie. Zamówicie pyszny lunch za niewielkie pieniądze oraz napijecie się schłodzonego mohito. Restauracja znajduje się na czwartym piętrze i zapewnia klientom niezapominane widoki na Malecon oraz Kapitol.
- Lokale prywatne – nasza ulubiona restauracja w Hawanie to “Fajoma”, znajdująca się w La Habana Vieja. W restauracji zjemy regionalne, kubańskie dania w przystępnych cenach.
- Casas particulares – najlepsza opcja. Poznacie kubańską kuchnię “od kuchni” w domach u miejscowych. Skosztujecie typowych kubańskich dań, które są przygotowane od serca przez gospodynie. A co najważniejsze przyczynicie się do wsparcia ekonomicznego kubańskich kobiet. Uczestnicy wyjazdów z biurem podróży MyKuba najczęściej jedzą obiadokolacje w casas particulares.
Jaka jest kubańska kuchnia?
Kiedy po raz pierwszy jechałam na Kubę znajomi mówili: będziesz chodziła głodna, kubańska kuchnia jest mdła i niesmaczna. Na miejscu okazało się jednak, że ogromne ilości polskiego jedzenia, które zastraszona zabrałam ze sobą z Polski, były zupełnie niepotrzebne. Kubańska kuchnia jest świeża, naturalna i wbrew krążącej opinii w internecie wcale nie jest mdła! Aby doświadczyć autentycznej kuchni kubańskiej, najlepiej jest zjeść posiłek z Kubańczykami w ich własnym domu. Zaczęłam doceniać kubańskie jedzenie gdy moja teściowa – Kubanka przygotowała typowe kubańskie dania w domu. Tak jest najsmaczniej i do tego od serca!
Czy kubańskie jedzenie jest zdrowe?
I tak i nie :). Kubańskie jedzenie oraz składniki z których przygotowywane są kubańskie dania są zdrowe i świeże. Niestety sam sposób przygotowania posiłków już nie do końca. Kubańczycy jedzą bardzo dużo smażonych potraw (chicharritas, smażone banany, tostones, bistec de cerdo). Wszystkie wymienione kubańskie dania są przygotowywane w głębokim tłuszczu. W wielu domach olej używany jest kilkakrotnie ze względu na wysoką cenę oraz jego braki. Kubańczycy mogą wykupić (na kartki) jedną butelkę oleju co dwa miesiące. Typowym posiłkiem w kubańskim domu jest ryż z fasolą, sałatka z kapusty pekińskiej oraz pomidorów oraz kawałek smażonego mięsa. Ryb i krewetek Kubańczycy nie jedzą wcale lub jedzą bardzo rzadko. Dla turystów odwiedzających Kubę mamy dobrą wiadomość! – zjeść możecie wszystko i wszędzie tylko trzeba wiedzieć gdzie zjeść na Kubie.
Owoce i warzywa na Kubie
Kubańskie owoce są przepyszne, świeże oraz nie zawierają chemii. Koszt owoców i warzyw jest zbliżony do cen europejskich. Wydawać by się mogło, że tropikalny kraj powinien obfitować w ogromne ilość świeżych owoców i warzyw w niskich cenach, ale niestety Kuba rządzi się swoimi prawami. Ponadto, na Kubie owoce je się sezonowo, co to oznacza? Awokado zjemy głównie w lato, a mango w okresie zimowym. Sezonowość owoców jest związana z brakiem importu towarów na Kubę oraz występowaniem pory deszczowej oraz suchej. Najpopularniejsze owoce, których trzeba spróbować będąc na Kubie:
- guayaba ( słodko – kwaśny owoc, z którego przygotowywane są soki, podawane najczęściej do śniadań)
- mamey
- ananas
- pomarańcza
- mango
- fruta bomba “papaja” ( słodki owoc, z którego dostaniemy pyszny sok do śniadania)
- chirmoya ( kubański owoc, przypominający swoim kształtem serce)
- carambola ( owoc-gwiazdka, dla mnie nie ma szczególnie dobrego smaku, ale warto spróbować będąc na Kubie)
Kubańskie warzywa to głównie ziemniak w jego różnych odmianach. Nie znajdziemy tutaj za wiele warzyw, których nie ma w Polsce. Na szczególną uwagę zasługuje awokado, które jest wyjątkowo smaczne na Kubie. Najpopularniejsze egzotyczne warzywa, których trzeba spróbować będąc na Kubie:
- awokado
- yuka ( brązowy korzeń, który gotujemy i smażymy, najczęściej podawane do dań głównych)
- boniato
- malanga